Riscul de a circula cu masina fara placute de inmatriculare
In Romania legislatia rutiera interzice folosirea masinilor pe drumurile publice fara placute de inmatriculare. Aceasta regula nu exclude masinile inmatriculate dar care nu au montate placutele de inmatriculare. Legea prevede amenzi sau chiar si pedeapsa cu inchisoarea in cazul in care conduceti vehicule fara palacutele de inmatriculare montate.
Inmatricularea masinilor este obligatorie inainte de folosirea efectiva a acestora pe drumurile publice, stabileste Codul rutier. In urma acestei operatiuni, proprietarii obtin certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare.
„Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu exceptia celor trase sau impinse cu mana si a bicicletelor, trebuie sa fie inmatriculate ori inregistrate, dupa caz, si sa poarte placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, cu forme, dimensiuni si continut prevazute de standardele in vigoare”, scrie in documentul mentionat.
Prin urmare, soferilor le este interzis sa circule cu masini care n-au placute cu numar de inmatriculare, indiferent ca este vorba de un vehicul inmatriculat sau nu. In caz contrar, acestia risca sanctiuni usturatoare.
Mai exact, cei care pun in circulatie sau conduc o masina neinmatriculata risca sa fie pedepsiti, conform Codului penal, cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Iar cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda sunt pedepsiti soferii care tracteaza remorci neinmatriculate. Totodata, Codul rutier dispune ca „este interzisa punerea in circulatie a unui vehicul, inmatriculat sau inregistrat, care nu are montate placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare atribuite de autoritatea competenta ori daca acestea nu sunt conforme cu standardele in vigoare (…)”.
Nu scapa de sanctiuni nici soferii care circula doar cu una dintre placutele cu numarul de inmatriculare. Astfel, intr-un asemenea caz, se dau intre noua si 20 de puncte-amenda si sase puncte de penalizare, plus ca politistii rutieri retin certificatul de inmatriculare.
Pe deasupra, politistii rutieri au dreptul, in baza dispozitiilor Codului rutier, sa imobilizeze masinile atunci cand soferii conduc vehicule neinmatriculate sau fara sa aiba montate placute cu numar de inmatriculare.
In alta ordine de idei, autoritatile pot sanctiona soferii si in situatiile in care masinile:
- au placute care nu corespund standardelor in vigoare (doua sau trei puncte-amenda, confiscare si retinerea certificatului de inmatriculare);
- au placute deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada, fiind impiedicata identificarea numarului de inmatriculare (doua sau trei puncte-amenda);
- au pe placute aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de inmatriculare (doua sau trei puncte-amenda);
- au placute care nu sunt fixate in locurile special destinate (de la noua la 20 de puncte-amenda si sase puncte de penalizare).
Cu exceptia mopedelor si a troleibuzelor, autovehiculele si remorcile trebuie inmatriculate la autoritatea competenta din raza teritoriala a domiciliului/resedintei proprietarului.