Masina pe platforma cu carnet de conducere cat. B?

M-am gandit sa fac un studiu de caz pe baza legislatiei in viguare din Romania sa vedem daca un sofer care poseda carnet de conducere categoria B poate tracta pe platforma o masina normala. Aici am luat in calcul o masina cu motor suficient de puternic incat sa poata tracta ansamblul si am considerat aceeasi masina pusa pe platforma.

Plecam de la legislatie:

Art. 53. – Permisul de conducere se elibereaza pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii si subcategorii de vehicule: (…) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, în afara conducatorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg; 3. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a întregului ansamblu depaseste 3.500 kg;

Sa facem calculele pentru una dintre masinile pe care le stiu bine (Audi A6 avant C7, 2l diesel)

In talon avem masa autovehicului 1725 kg si masa maxima tehnica admisa a ansamblului de 3960 kg (trecuta la observatii, prin urmare chiar mai mare de 3500 kg)

Daca luam in calcul doar masa celor doua masini ajungem la 3450 kg, ne mai raman pentru platforma, sofer si eventual pasageri 510 kg, ceea ce este imposibil. Chiar daca luam in considerare o Dacia Logan, calcul este similar pentru ca acolo masa maxima admisa este 3500 kg.

Daca te opreste politia, din punct de vedere legal risti dosar penal pentru ca se considera ca ai condus un autovehicul fara permis pe drumuri publice.